Gyakori kérdések

A gyermekem 7 éves, szeret énekelni, de hamis. El merjünk menni? Van rá esély, hogy ennek ellenére jó legyen a eredmény?
5 és fél éves kortól fogadom a gyerekeket. Az élménystúdiónak éppen az a lényege, hogy tisztítom a hamisan felénekelt szólamot, amit szép tisztán fognak visszahallani az elkészült klipben.

Mindegy, hogy mennyire „jól” vagy „rosszul” énekli fel a gyermekem a dalt, a végeredményen nem változtat?
Természetesen nem mindegy. Általában minél nagyobb a tisztítás mértéke, annál jobban hallható a beavatkozás (azért csak általában, mert ez valamivel bonyolultabb, többtényezős dolog). Éppen ezért nem árt a lehetőséghez képest jól tudni a dalt. A hangfelvételnél is arra fogunk törekedni, hogy a feléneklés a lehető legjobb legyen.
Valahogy úgy érdemes ezt elképzelni, hogy mindenki előadásán tudok „x” mértékben javítani.

A szülők is jelen lehetnek a felvételek során?
Természetesen mind a hangfelvétel, mind a forgatás során jelen lehetnek, így ők is részesülhetnek a folyamat örömében. Ha a gyermek kisebb, máshogyan nem is lehet.
A hangfelvételnél maximum 4-en férünk el, oda viszont a helyiség kialakítása miatt egy szülő jelenlétét ajánlom.

A gyermekem előadása felkerül a youtube-ra?
Minden élményklip érdemes arra, így lehetőség van a youtube >gyerekstúdió< csatornáján való megjelenésre, ahol más gyermekek előadása már megtalálható (gyerekektől-gyerekeknek), így színesítve a meglévő palettát. Ezt azonban mindig a szülő határozza meg az elkészült klip után.

Mi történik, ha nem tudja végigénekelni a dalt?
Ha a kérdés erre vonatkozik, akkor tudunk részletekben, akár mondatokban is haladni, ezt az adott dal és a gyerek határozza meg. Felvételnél ebben segítek.
Ezt leszámítva a dal szövegét, ritmikáját és a dallamot megközelítő hangmagasságokkal tudni kell.

Hány alkalommal kell felénekelni a dalt hangrögzítés során?
Nem tudom megmondani. Egyénenként változó, kiből mit lehet kihozni és milyen módszer szerint rögzítünk, milyen szakaszonként. Ez a felénekléskor derül ki.

Megkaphatom a zenei alapot is ének nélkül?
Erre a gyerek klipek esetében többnyire nincs igény és lehetőség. Amennyiben élménystúdió keretében olyan zenei alap készül a gyermeknek, ami teljes egészében vagy részben zeneszerzői munkát kíván meg, az a dalrendelés/alaprendelés fogalma alá tartozik, hogyha a zenei alapra külön is igény van (még abban az esetben is, ha egy minta alapján szükséges a sávokat egy az egyben reprodukálni). Az általam beszerzett - interneten nem elérhető - zenei alapokat sem fogom tudni kiadni gyerekstúdiós árfekvésben.
A saját hozzott alapon túl természetesen vannak esetek, amikor ki tudom adni, például hangzás feljavítása esetén, vagy meglévő alaphoz történő hozzáírás után (sávonkénti ára a listában szerepel).

A videófelvételnél nem tudjuk mit kell csinálni, soha nem voltunk még hasonló helyen. Tudna pár szót mondani arról, hogyan kell ezt elképzelni?
A videófelvételnél minden cselekményi szakaszban elmagyarázom a gyerekeknek, mire kell figyelni, s meg is mutatom a mozdulatokat, amik valamikor kötöttebbek, valamikor szabadon formálhatóak. Sok teret kap a képzelet is. A felvétel során a gyerekhez szabottan rögtönzök a vázlatokban már kialakult koncepcióhoz. A gyerekek nagyon szeretik ezt, sok kicsi részből tevődik össze, mindig más a feladat, gyorsan lehet haladni.

Milyen öltözékben menjen a gyerek a videófelvételre?
Elsősorban a dal határozza meg, illetve az, hogy stúdiófelénekléses videoklipet szeretnének, vagy háttérképeset. Utóbbi esetben érdemes lehet jelmezben is gondolkozni. Ezekről a találkozást megelőzően telefonon egyeztetünk. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben háttérképes videóban gondolkozunk, a ruhán, vagy a jelmezen semmilyen zöld szín nem lehet, míg fehér hátteres klip esetében tartózkodjunk az olyan ruházattól, ahol fehér mintázat látható.

Változtatásra van lehetőség?
Az előzetes megbeszéltek alapján megalkotott klip már az első alkalommal felveszi végleges formáját. Elméletben néha mégis előfordulhat, hogy egy-egy apró hibát nem veszek észre, esetleg a látottak alapján lenne igény valami kis változtatásra. Ez esetben a változtatás ingyenes, minden továbbiért 5000 Ft/alkalom munkadíjjal állok rendelkezésre. 

A nyers felvételeket is megkaphatom?
A munkafájlokat kizárólag a klip létrehozásához rögzítem, a megértést köszönöm!

A youtube-os link mellett megkaphatom az eredeti videófájlt és a hanganyagot is külön emailben?
Természetesen igen. A videófájlt és a hanganyagot is a rendelkezésre álló legjobb minőségben fogom átküldeni.

 

Ha nem találtad meg a kérdésedre a választ, keress bizalommal!